Kvalitetni prenosniki za vse potrebe

Kako izbrati primeren prenosnik?

Prenosniki so postali nepogrešljiv pripomoček tako v pisarnah kot tudi doma, saj uporabniku zagotavljajo številne prednosti. Prenosniki so odlični zaradi svoje fleksibilnosti, saj lahko delate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas na dosegu roke. Poleg tega prenosniki zaradi svoje tanjše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za svoje delovanje porabijo manj energije kot običajni računalniki. Prenosniki se med seboj razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato morate pri iskanju optimalnega prenosnika dobro pregledati ponudbo na trgu in . Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas prednostne in na podlagi tega iskati ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil optimalno zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Poceni prenosniki visoke kakovosti

Prenosniki se delijo v zelo različne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih elementih. Glede na številčnost ponudbe boste z malo premišljenega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli poceni prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete visoko kvaliteto in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

se med seboj razlikujejo po CPU-jih in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter je računalnik in koliko programov se lahko hkrati brez težav izvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Ram-a pomeni hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 1 GB delovnega pomnilnika naprej ter 2-jedrni CPU s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri izbiri prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je mesto, kamor shranite vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo pritegnila, ko boste kupovali primeren prenosnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je velik zaslon očem bolj prijazen in je odličen tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Še eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je pomembna predvsem v primerih, ko nameravate google oglaševanje s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove učinkovitosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosniki tehtajo 1,3 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je optimalna izbira za vas standarden vsestranski prenosnik, ki ponavadi tehta približno 2,5 kg.

Še zadnja izmed najpomembnejših komponent, ki v prvi fazi vplivajo na vašo izbiro prenosnika, je grafična kartica, ki poskrbi za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kakršne so vgrajene v klasičnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh različicah, kot integrirana grafika ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosniki in zmogljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnika pomembno vlogo gotovo igra tudi vzdržljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed možnosti za varčevanje baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko občutno podaljšate zmogljivost baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za povečanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Kadar prenosnika dalj časa ne uporabljate, je priporočljivo, da baterijo napolnite do 70-odstotne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosniku zagotovili dolgo življenjsko dobo.

<< Domov